Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Ζητείται επειγόντως νύφη

     Ήρθε, επιτέλους, ο καιρός να βρει και ο Ιούνης αγαπητικιά, να πάψει να είναι μπακούρι, να χαρεί και η δόλια του η μάνα, που ανησυχούσε πως ο γιος της θα έμενε ένα ανύπαντρο ρεμάλι.
     Και που άργησε να βρει αγαπητικιά, μη νομίζετε, βέβαια, ότι είχε κανένα κουσούρι, ότι ήταν άσχημος ή κουτσός, ή αλλοίθωρος, όχι, κάθε άλλο. Μια χαρά παληκάρι ήταν, με μαλλιά στο χρώμα του σταχυού, σαν τα δεμάτια τα στοιβαγμένα στα θερισμένα χωράφια, μπράτσα γυμνασμένα και δυνατά από τις αγροτικές δουλειές, δέρμα σταράτο και μαυρισμένο από τον ήλιο, παράστημα καμαρωτό και χαμόγελο αστραφτερό. 
     Το μόνο του κουσούρι, αν μπορούμε να μιλήσουμε για κουσούρι, ήταν ότι ο Ιούνης δεν ήταν αυτό που λέμε, νέος από τζάκι. Το αντίθετο, μάλιστα, ένα απλό αγροτόπαιδο ήταν, μεγαλωμένο στις εξοχές, με το φρέσκο του το γαλατάκι, τα δροσερά κηπευτικά του, τα κόκκινα κεράσια του και τα χρυσά του τα βερύκοκα. Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να του δυσκολεύει τη ζωή, αφού οι κοπέλες ήταν μεγαλωμένες με τα παραμύθια για το βασιλόπουλο, και ο Ιούνης απείχε πολύ από αυτό το πρότυπο.
     Εδέησε, όμως, μία κοπέλα να ρίξει τα μάτια της επάνω του και ο Ιούνης μόνο που δεν καρβουνιάστηκε από την φλόγα που του άναψε. Φταίει που του χαμογέλασε κιόλας, και που στα μάγουλά της σχηματίστηκαν δυο λακκάκια... Και φυσικά, οι δυο τους δεν άργησαν να γίνουν ζευγάρι.
     Μόνο που η αγαπητικιά του βγήκε λίγο απαιτητική του Ιούνη. Και τη μία του ζητούσε ταξίδια, την άλλη του ζητούσε κοσμήματα, άλλοτε πάλι του ζητούσε να την πάει βαρκάδα στο φεγγαρόφωτο... Από τη μύτη τον έσερνε τον καψερό. Και όσο κι αν αυτό δεν του άρεσε και τόσο, ο Ιούνης σκεφτόταν τη μοναξιά της εργένικης ζωής, σκεφτόταν και τη μάνα του που αδημονούσε να αποκτήσει εγγονάκια και σώπαινε.
     - Τι ωραία θα ήταν να πηγαίναμε μια εκδρομή! του είπε η αγαπητικιά του σήμερα το πρωί. Θα μπορούσαμε να πάμε μέχρι τη θάλασσα, να κάνουμε και κανα μπανάκι, που πήρα καινούργιο μαγιό...
     - Να πάμι, κοκόναμ', είπε ο Ιούνης.
     Και ο καιρός ζέστανε.
     - Ναι, αλλά τότε δε θα μπορώ να φορέσω εκείνο το πλεκτό το ζακετάκι που ταιριάζει με το μικρό μου το τσαντάκι... Καλύτερα να μην πάμε στη θάλασσα.
     - Να μην πάμι, μάναμ', είπε ο Ιούνης.
     Και ο ουρανός συννέφιασε.
     - Και τώρα που το θυμήθηκα: πήρα και κάτι φανταστικές γαλότσες τις προάλλες, αλλά πότε θα τις φορέσω; Θα πρέπει να περιμένω το φθινόπωρο;
     Και το πρόσωπό της συνοφρυώθηκε.
     - Μη μου στενοχουριέσι, κορτσούδαμ', και δεν χρειάζ'ται να περιμένς, είπε ο Ιούνης. 
     Και τα σύννεφα πύκνωσαν και άρχισε να βρέχει.
     - Αχ, δεν μπορώ την βροχή, με μελαγχολεί, είπε η αγαπητικιά.
     - Μη, κοκόναμ', μην σκουτίζεσι κι μαραίν'ται του πρόσωπό'σ...
     Και ο ουρανός φωτίστηκε ξανά.
     - Άσε, δεν πειράζει, θα μου φτιάξει η διάθεση αν φορέσω τις γαλότσες... Μα δεν έχεις ιδέα τι ωραίες που είναι!
     - Όχι, μάναμ', δεν έχου, είπε ο Ιούνης και αμέσως τα σύννεφα ξαναμαζεύτηκαν και ξανάρχισε να βρέχει.
     Και έτσι συνεχίστηκε ο καιρός όλη τη μέρα σήμερα, τη μια να βρέχει, την άλλη να λιάζει. Και όλα αυτά επειδή η αγαπητικιά του Ιούνη μας βγήκε τζαναμπέτισσα, κλασσικό διδυμάκι αναποφάσιστο.
     Και επειδή μου φαίνεται ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο το καλοκαίρι θα το δούμε μόνο με τα κυάλια, κάνω έκκληση σε όλους: μαζευτείτε, και σκεφτείτε, και ψάξτε να βρείτε μια άλλη αγαπητικιά για τον Ιούνη, πιο καλόβολη και πιο ισορροπημένη. Στην ανάγκη, βάλτε αγγελία στις εφημερίδες. Πού θα πάει, κάτι θα βρεθεί.

14 σχόλια:

  1. Pippi,κάτι μου λέει ότι ο Ιούνης είναι από την πατρίδα μου τα Τρίκαλα και πιο συγκεκριμένα από το χωριό μου γιατί έχει την ίδια ντοπιολαλιά με την γειτόνισσα μου την……Τσιουβή!χα,χα,χα
    Τις φιλούρες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια; Ε, τότε εσύ έχεις μεγαλύτερη πιθανότητα να του βρεις την τέλεια νύφη. Για ρίξε μια ματιά να δεις τι παίζει...
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Και έλεγα τι φταίει και έχει συννεφιές σήμερα, αλλά έχει τα δίκια του ο καημένος ο Ιούνης αν είναι καταπώς τα γράφεις. Μου έφτιαξες το κέφι πρωί πρωί.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να πεις; Ατύχησε λίγο στον έρωτα, αλλά πιστεύω θα φτιάξουν τα πράγματα. Θα βρεθεί η κατάλληλη νύφη τελικά.
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Εγώ πάλι λέω να μην του βρούμε νύφη!! Καλύτερα εργένης!! Χαχαχα... φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερα εργένης, λες, ε; Αλλά τότε τι θα κάνει με τη μάνα του που του τρώει τα αυτιά να νοικοκυρευτεί και να την κάνει και γιαγιά; Τίποτα, τίποτα, μια νύφη θα μας σώσει!
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  4. Να σου την αλήθεια, σαν την Εβονιτούλα μου πιο πάνω, κι εγώ εργένη τον προτιμώ!
    Ας τη μάνα του να λέει... Να ασχοληθεί με το πλέξιμο και να τον αφήσει ήσυχο!!!
    ;-)
    ΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, κορίτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ'ό,τι φαίνεται, Γιάννα μου, μάλλον είναι πάλι εργένης. Τόσες μέρες συνεχόμενης καλοκαιρίας δεν μπορεί να είναι τυχαίες...
      Να έχεις μια όμορφη εβδομάδα

      Διαγραφή
  5. Εγώ πάλι άκουσα πως προς το τέλος της εβδομάδας που μας έρχεται θα τα πάρει ο Ιούνιος με την αγαπητικιά και ίσως ίσως τη χωρίσει κιόλας..κουτσομπολιά άνευ ουσίας θα μου πεις, γιατί μπορεί απλά η αγαπητικιά να θέλει να δοκιμάσει το νέο της ψάθινο καπέλο και να τον βάλει να μας ψήσει, καθώς άκουσα πως η θερμοκρασία θα χτυπήσει και σαραντάρια!
    Μόνη μου ελπίδα η αγαπητικιά να αποκτήσει καινούρια ζακέτα...να κρατήσει λίγο ακόμα η δροσιά γιατί έχουμε μακρύ καύσωνα, σόρι καλοκαίρι μπροστά!
    Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το άκουσα και εγώ για τις υψηλές θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο, αλλά προτιμώ να μην το σκέφτομαι.
      Εξάλλου, μπορούμε πάντα να ελπίζουμε ότι ο Ιούνης θα βρει μια Σουηδέζα που δε θα αντέχει την πολλή ζέστη...
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  6. Στ΄αλήθεια κι΄εδώ στα δικά μας τα μέρη ο Ιούνης είναι τρομερά άστατος.
    Εργένης είναι ή μήπως η κυρία του δεν τον άντεξε και τον....εξαπέστειλε;.
    Καλή σου εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ίδια κάνει και σε εσάς ο άτιμος ο Ιούνης, ε; Τι να πω; Μάλλον είναι διεθνές το πρόβλημα, αγαπητέ μου Dennis. Θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος κάποιος διεθνής οργανισμός. Τι κάνει ο ΟΗΕ;
      Να έχεις μια πολύ όμορφη εβδομάδα

      Διαγραφή
  7. Εδώ κολλάει το τελευταία και καταϊδρωμένη...Κόρες, δεν ξέρω τί προξενιά πέσανε, πάντως η νύφη μας βγήκε χοτ μάμα... Ε, ρε τί έχει να γίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταϊδρωμένη μάλλον λόγω της ζέστης. Και μη χειρότερα να λέμε, με αυτές που πάει και διαλέγει ο Ιούνης.

      Διαγραφή

To comment or not to comment? That is the question